«خبرسراسری» از واکنشها به سخن اخیر رئیسی گزارش میدهد
گریزگاه ابراهیم
سخن سید ابراهیم رئیسی مبنی بر وجود دستهای پشت پرده در گرانیهای اخیر حتی اصولگرایان را هم قانع نکرده است.
گروه سیاست سایت خبرسراسری: ابراهیم رئیسی اخیرا گفته است که یکی از مشکلات ما در اقتصاد بحث پشت پردهها در حوزه گرانی است و از شناسایی آنها خبر داده است اما به واقع عمده کارشناسان اقتصادی بر این باوراند که پشت پرده گرانی و به طور کلی ایجاد چنین فضایی که پشت پرده ای برای گرانی شکل بگیرد دقیقا همان تصمیمات دولت است که دولت رئیسی نیز برای آن سنگ تمام گذاشته و با برخی اقدامات از جمله حذف ارز4200،ممنوعیت واردات،گران کردن اینترنت و برخی سیاست های ریز و درشت دیگر منجر به ایجاد بستری برای رشد گرانی شده است نتیجتا پشت پرده گرانی در صورتیکه ریشه در دولت نداشته باشد بسیار ناچیز است. رئیسی یا آگاه نیست که اتفاقی در این حوزه افتاده است و صرفا به حرف مشاورین گوش داده و یا آگاه است که دولت در شرایطی به سر می برد و جهت دلگرمی، مردم را به شناسایی پشت پرده های گرانی وعده داده است که در هر دو صورت برای یک رئیس جمهور قابل قبول نیست که یا نداند،یا بداند و درست نگوید!گویا عنصر گرانی گریزگاه رئیسی برای فرار از پاسخ به وعده هایش شده است.
در اینباره عده ای از چهره های سیاسی جناح های مختلف نظر اظهارنظراتی داشته اند که به برخی از آن ها اشاره می کنیم
ناصرایمانی به عنوان یک چهره اصولگرا میانه رو یکی از منتقدین رفتار رئیسی جمهور در مقابل گرانی است. او در گفتگویی با سایت «فردا» در اینباره گفته است: «اینکه آقای رئیسی میگوید که دستهای پشتپرده وجود دارد، چندان مورد قبول مردم نیست زیرا فرض کنید که چند نفر که اخلال اقتصادی میکنند، سر جایشان نشستند، آیا تورم 50درصدی پنج یا 10درصد میشود؟ هرگز چنین نمیشود. گفتن اینکه دستهایی پشت پرده وجود دارد، ناشی از ضعف دولت است و واقعیت این است که با گفتن وجود دستهای پشتپرده افکار عمومی قانع نمیشوند. اکنون که قوای سهگانه هماهنگ عمل میکنند، سخن از دستهای پشتپرده قابل قبول نیست؛ ضمن اینکه به فرض اگر این امر وجود هم داشته باشد، در کلیت اقتصادی تأثیر چندانی نمیگذارد».
محمد مهاجری نیز با دستگاه تحلیلی ایمانی به سیاست نگاه میکند و در جمع اصولگرایان میانهرو از منتقدین رئیسی است. او هم در اینباره به سایت «نامهنیوز» گفته است: «پشتپرده گرانیها همان موضوع تحریم است اما به دلیل آنکه آقای رئیسی پیشتر گفته بود که تحریمها اثری در اداره کشور ندارد و عملا وضعیت نابسمان اقتصادی را بر گردن دولت قبل انداخته بود، اکنون نمیتواند بگوید تحریمها وضعیت اقتصادی را برهم ریخته است و حالا عنوان پشتپرده تبدیل به گریزگاهی برای آقای رئیسی شده است؛ وگرنه قواعد اقتصادی معلوم و مشخص است که ایراد کار از کجاست و میشود فهیمد که چرا یک کالا گران میشود و چرا تورم رو به افزایش است. حتما تیم اقتصادی دولت که همه از نظر فکری نزدیک به آقای رئیسی هستند، میدانند که علت گرانیها چیست. حالا آقای رئیسی یا علل را از تیم اقتصادیاش جویا شده و میداند اما نمیگوید که این کار یعنی فرافکنی یا آنکه واقعا نمیداند و کسی هم چیزی به او نگفته است که ندانستن جرم نیست و او هم تخصص اقتصادی ندارد اما اگر اینگونه است باید پرسید پس دقیقا وظیفه تیم اقتصادیاش چیست؟ آقای رئیسی چه بداند و چه نداند که علل گرانیها چیست، وضعیت کنونی ثابت میکند که تیم اقتصادیاش کارآمد نیستند».
آذرمنصوری، دبیرکل حزب اتحاد ملت نیز در یادداشتی نسبت به اظهارات رئیسی درباره گرانی واکنش نشان داده و نوشته است: «نمیشود از پشت پرده گرانیها صحبت کرد و با دادن آدرس غلط انتظار حل مسائل اقتصادی ایران را داشت. اما پشت پرده گرانیها و تورم لجامگسیخته چیست؟ اول؛ اقتصاد هیچ کشوری بدون تعامل و تبادل با دنیا رشد نمیکند. رشد تولید ناخالص ملی و تولید خالص ملی و شاخصهای اقتصادی بستگی مستقیم به تعامل و تبادلات تجاری با دنیا دارد. کشور چین بهترین نمونه این تجربه است. به بیان دیگر سیاست خارجی ایران نیز باید در ریل مناسب خود قرار گیرد. بدون انجام صادرات و واردات در مسیری کاملا شفاف و قانونی سرمایه ملی به معنای واقعی خود خلق نخواهد شد. پر واضح است که با وجود تحریمها و تا حل نشدن مساله برجام، کاسبان تحریم که به دنبال منافع خود هستند، یکی از اصلیترین عوامل پشت پرده گرانیها هستند؛ همانهایی که بزرگترین گروه مخالفان احیای برجام را تشکیل میدهند. آیا دولت سیزدهم توان رویارویی و مقابله با کاسبان تحریم را دارد؟ راهش مقاومت تا احیای برجام و حل موضوع fatf است. اینکه گفته شود ما اقتصاد کشور را به تحریمها و برجام و fatf و در یک کلام سیاست خارجی گره نمیزنیم، یعنی دادن آدرس غلط. مگر میشود بدون سیاست خارجی کارآمد و فعال مشکلات اقتصاد کشور را با نسخه دور زدن تحریمها و تهاتر حل کرد؟ این تصور مدیریت دوران عصر حجر نیز الگویی است که کاسبان تحریم پیش روی دولتهای ایران میگذارند. برایشان هم فرقی نمیکند دولت روحانی باشد یا دولت رییسی! اصلیترین عامل پشت پرده گرانیها کاسبان تحریم هستند. دوم؛ اگر قرار است اهداف چشمانداز ۲۰ساله نظام تا سال ۱۴۰۴ محقق شود، باید کشور در ریل توسعه قرار گیرد و قرار گرفتن کشور در این مسیر باید با اتکا به علم و دانش و تجربههای موفق جامعه بشری باشد و باید ساختار اقتصاد ایران متناسب با اهداف چشمانداز اصلاح شود. با تصمیمگیریهای آنی، روزمره و بدون اتکا به علم و دانش بشری نمیشود اقتصاد کشور را سامان بخشید. یکی از پشت پردههای گرانیها، ضعف و ناتوانی و باندی عمل کردن مدیران اقتصادی کشور است».
دیدگاه تان را بنویسید