در گفتوگو با «خبرسراسری» مطرح شد
تشریح فعالیتهای خانه دیپلماسی به روایت مهمانپرست
رامین مهمانپرست در گفتوگو با سایت «خبرسراسری» گفت: حتما محور اصلی ما در دیپلماسی اقتصادی مردم و بخش خصوصی هستند و شعار ما که در سرود ملی خانه نیز مطرح شد این بود: کشتی به دست دریا، سکان به دست مردم.
گروه دیپلماسی سایت خبرسراسری: در کنار فعالیتهای وزارت خارجه که در ذهن مردم فقط مذاکرات را تداعی میکند، مجموعهای از مدیران با سابقه وزارت امور خارجه و بخش خصوصی اقدام به ایجاد بستری تحت عنوان خانه دیپلماسی کرده اند که در آن شاهد ارائه برنامه های مفصلی در حوزه دیپلماسی اقتصادی هستیم.دیپلماسی اقتصادی شاید تمام آن چیزی باشد که سال هاست بدنبال عملیاتی کردن آن مذاکرات پی در پی صورت گرفته است و رونق اقتصاد داخل ما را نیز به همراه دارد.
رامین مهمانپرست، دیپلمات و رئیس شورای سیاستگذاری خانه دیپلماسی، در آغاز درباره عملکرد این نهاد و نقش بخش دولتی و خصوصی در آن به سایت «خبرسراسری» گفت: «ما با یک رویداد ملی روبهرو بودیم و به هیچوجه جنبه دولتی نداشت زمینه آن هم به انتخابات ریاست جمهوری گذشته برمیگشت که مطرح شده بود بحث رقابت برنامه ها برای اداره کشور باید جایگزین رقابت افراد شود.از همان موقع گفته بودیم که کشور مشکلات مختلفی دارد و کاندیدا ها باید سعی کنند طراحی و برنامه های خود را به میدان بیاورند تا مردم بر اساس برنامه ها انتخاب کنند.بعد از انتخابات و طول رقابت ها بحث دیپلماسی اقتصادی بحث مهمی بود که مطرح شد و من آن موقع بیشترین تاکید را بر این موضوع داشتم و خوشبختانه بحث دیپلماسی اقتصادی به موضوعی تبدیل شد که توسط دیگران نیز تکرار شد و در دولت آقای رئیسی به عنوان یکی از اولویت ها مطرح بود و از زبان وزیر خارجه نیز تاکید زیادی روی این موضوع می شد، در مجلس نیز تمرکز جدی در این مورد صورت گرفت و ماده واحده ای به آن اختصاص یافت.بنابراین فضا جامعه نسبت به واژه دیپلماسی اقتصادی حساس شده بود و روی آن تاکید می شد اما مشکل جدی در این بین بود که خیلیها در اینباره صحبت میکردند اما تعریف دقیقی از آن نداشتند و ما یک تعریف مشترک بین دستگاههای مختلف و چهرههای تأثیرگذار نمیتوانیم پیدا کنیم. مسئله دیگر این بود که دیپلماسی اقتصادی اگر اولویت است و احتیاج به تعریف مشترک دارد احتیاج به یک سازماندهی دارد یعنی باید ببینیم در دیپلماسی اقتصادی در بدنه دولت چه وزارتخانه هایی در موفقیت این مفهوم نقش دارند یا در بدنه مجلس چه میزان تاثیرگذاری راجع به موفقیت دیپلماسی اقتصادی وجود دارد و مجلس چه ظرفیتی برای این مسئله دارد».
او ادامه داد: «اگر همه به این نتیجه برسیم که واقعا یک سازماندهی و هماهنگی برای دپلماسی اقتصادی لازم است این سازماندهی احتیاج به یک رهبر دارد تا مجموعه را به اهداف خود براسند چه کسی نقش رهبری این دیپلماسی اقتصادی را باید به عهده بگیرد؟ اگر فکر می کنیم این رهبری باید توسط وزارت خارجه باید انجام شود آیا وزارت خارجه فعلی ما ظرفیت رهبری فعلی را دارد؟ آیا بقیه دستگاه ها حاضرند خود را هماهنگ کنند؟ آیا بخشهای دیگر که نقد دارند تا چهحد نقدشان صحیح است؟ اگر قرار است وزارت خارجه خود را برای رهبری این طرح آماده کند، باید چه تغییری در خود ایجاد کند؟ اگر دستگاههای دیگر در حوزه خارجی میخواهند اقتصاد را پیش بگیرند تا چه میزان میتوانند به سفارتخانهها تکیه کنند؟ این مسائل انگیزه اصلی بود که حس کردیم حلقه مفقودهای در این بین وجود دارد و دولت به تنهایی نمیتواند درباره آن تصمیم گیری کند و نهاد های دیگر نیز توانایی پیشبردن چنین مجموعهای را برای ایجاد یک موج نداشتند به همین دلیل ما به عنوان یک ان.جی.او خانه دیپلماسی را شکل دادیم و برای رسیدن به این اهداف برنامههای مختلفی طراحی کردیم».
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه درباره اهداف و برنامه های خانه دیپلماسی افزود: «یکی از برنامههای آموزش مدیران دولتی و خصوصی در موضوع دیپلماسی اقتصادی است که به همین منظور دورههای دی.بی.ای را طراحی کردیم درسهایی هم که تدریس می شود کاملا کاربردی و مورد نیاز برای کسانی است که در روابط خارجی میخواهند مسائل اقتصادی و سیاسی را دنبال کنند مانند زبان تحصصی، دیپلماسی عمومی، آینده پژوهشی، سازمان های پولی مالی، زبان بدن و... دروس جدیدی هم که ارائه کردیم کاملا عملیاتی است و ویژگی دیگر این دوره این است که 90درصد مدرسین این درس ها دیپلمات های ارشد ما با 40سال سابقه هستند که خیلی از آن ها از وزارت خارجه بازنشست شده اند.بخش دیگر خانه دیپلماسی مشاوره های دیپلماسی برای دستگاه های دولتی مانند استانداری ها و مناطق آزاد و شرکت های زیرمجموعه دولت در بخش های مختلف است در این مشاوره ها سعی می کنیم از بدنه با تجربه وزارت خارجه برای این مشاوره ها استفاده کنیم برای برگزاری دوره های تخصصی مهارت افزایی با توجه به ارتباطاتی که با دیگر کشو رها وجود دارد این دوره ها آموزش داده شود و جوانان ما و افراد علاقه مند به کسب و کار های جدید که نیازمند کسب کردن مهارت های روز هستند در قراردادی که با سازمان فنی حرفه ای بسته شده است این دوره ها در حال طراحی است.در شرایط فعلی نیاز کشور اموزش دادن تخصص به نیروهای علاقهمند برای اعزام نیروکار تخصصی به خارج از کشور است.از دید ما دو میلیون نیرو برای اعزام پیشبینی شده است و حتما این کار نیازمند هماهنگی بین وزارتخانه های مختلف مانند وزارت کار و وزارت خارجه و ..است».
مهمانپرست در پایان درباره نقش دولت در همراهی با این مجموعه گفت: «در کنار برنامه ها ما یک سری همایش های دیپلماسی اقتصادی را برگزار کردیم که نخستین جلسه آن برگزار شد و هدف اصلی ما تعریف مشترک دیپلماسی اقتصادی و جریان سازی از دیپلماسی اقتصادی بود و خوشبختانه مشارکت خوبی صورت گرفت و تصور نمی شد برنامه های این چنینی با استقبال زیاد موجاه شود وزارت خارجه نیز همراهی کرد و از طرف دیگر مجلس بدنه بخش خصوصی و دولت نیز وارد شدند و افرادیکه سوابق عمده ای در سیاست خارجی و کار اقتصادی داشتند همچنین مجمع تشخیص مصلحت نیز وارد شد و مجموعه کاملی برای شروع این حرکت بزرگ صورت گرفت.حتما یک سند ملی برای دپلماسی اقتصادی لازم داریم که باید به تصویب مقامات بالا برسد و وظایف دستگاه های مختلف مشخص شود و هر دستگاه نسبت به وظیفه خود عمل کند.حتما محور اصلی ما در دیپلماسی اقتصادی مردم و بخش خصوصی هستند و شعار ما که در سرود ملی خانه نیز مطرح شد این بود: کشتی به دست دریا، سکان به دست مردم! اگر بخواهیم این کار را انجام دهیم باید مردم نقش اصلی را داشته باشند. در این جلسه از باشگاه دیپلماسی نیز رونمایی کردیم».
دیدگاه تان را بنویسید