بازخوانی گزارشهایی از «جمهوری اسلامی» و «وطن امروز»
ابعاد سفر الکاظمی به ایران
روزنامههای «جمهوری اسلامی» و «وطن امروز» در شماره امروز خود به سفر الکاظمی به ایران پرداختهاند.
گروه سیاست سایت خبرسراسری: تضاد های ایران با کشور های عربی بخصوص در یک سال اخیر با افزایش تحرکات رژیم صهیونیستی در منطقه موضوع مورد بحث محافل غربی نیز بوده است و مطرح شد که در سفر نماینده اتحادیه اروپا به تهران نیز به این موضوع اشاره شده بود.حالا نخست وزیر عراق به ایران سفر کرده تا ضمن حل تضاد های سیاسی میان ایران و عراق به حل مشکل عربستان نیز بپردازد.
روزنامه جمهوری اسلامی در شماره امروز خود در گزارشی با عنوان«گمانه زنی درباره سفر الکاظمی» در اینباره نوشته است:
همزمان با سفر نخستوزیر عراق به تهران گمانه زنیها از بهبود روابط تهران – ریاض به عنوان یکی از اهداف این سفر حکایت دارد.
مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق دیروز و پس از سفری چند ساعته به عربستان،وارد تهران شد. نخستوزیر عراق در سفر به عربستان، با مسئولان عالیرتبه این کشور دیدار و گفتوگو کرده بود.
سفر الکاظمی به دو کشور ایران و عربستان در راستای گفتگوهای اخیر ریاض و تهران در بغداد و برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان و ایران ارزیابی شده است. وزیر خارجه عراق نیز پیش از این گفته بود بغداد همه توان خود را برای ایجاد فرصتهای مناسب جهت حصول تفاهم بین ایران و عربستان به کار خواهد گرفت.
به گفته منبع عراقی که از مسیر گفتگوهای ایران و عربستان آگاه است، سفر مصطفی الکاظمی در پی تلاشهای تازه ازسوی بغداد برای باز کردن راههای تازه به منظور سازماندهی مجدد مذاکرات میان دو طرف تحت میانجیگری عراق انجام میشود.
گفتگوها میان هیئتهای مذاکرهکننده از تهران و ریاض با هدف مهار تنشهای گذشته بین این دو کشور منطقهای، سال گذشته در بغداد آغاز شده بود. پنجمین و آخرین دور مذاکرات میان تهران و ریاض،فروردین گذشته در بغداد برگزار شد و پس از آن دوباره به دلیل افزایش تنش در خاورمیانه به حالت تعلیق درآمد.
عربستان در این گفتگوها به دنبال راهی برای عادی سازی مناسبات و پایان دادن به جنگی است که خود در یمن بطور مستقیم و غیرمستقیم درگیر آن شده است.
شبکه "المیادین" هم گزارش داده که در سفر الکاظمی مسائل مهمی در ارتباط با روابط دیپلماتیک ایران و عربستان مورد بررسی قرار میگیرد. طبق این گزارش، مسائل مهم بسیاری از جمله روابط دیپلماتیک عربستان سعودی و ایران در جریان سفرهای الکاظمی مطرح خواهد شد.
خبرگزاری روسی "اسپوتنیک" به نقل از یک منبع سیاسی عراقی نوشت: الکاظمی با تعدادی از مقامات ایرانی به منظور بررسی روابط دوجانبه، پرونده آب، انرژی و همچنین مهمترین مسائل منطقه و جهان گفتگو خواهد کرد.
عراق با ایران و عربستان هم مرز است و اغلب تلاش دارد که خود را درگیر تبعات ناشی از جنگهای نیابتی دو کشور نکند.
مصطفی الکاظمی که از زمان روی کار آمدن در ماه مه 2020 میلادی (اردیبهشت 1399) مناسبات خود با عربستان را از سیاستهای کلیدی دولت خود قرار داده بود بارها تاکید کرده که خواهان روابط متعادل با دو همسایه است.
عراق جدا از دارا بودن پتانسیل بالا برای واردات کالاهای ایرانی و انجام معاملات تجاری، از بعد سیاسی و ژئوپولیتیک نیز برای تهران از اهمیت ویژهای برخوردار است.
هیئتهایی از تهران و ریاض پیشتر گفتگوهایی با میانجیگری بغداد در عراق انجام داده و اظهار نظرهایی نیز ازسوی مقامات عراقی در خصوص نزدیک بودن توافق میان دو کشور برای عادی سازی روابط منتشر شده بود.
روزنامه وطن امروز نیز در شماره امروز خود در گزارشی با عنوان«نظم ایرانی منطقه» در اینباره نوشته است:
تهران این روزها محور گفتوگوی سطح بالای سیاسی و دیپلماتیک در موضوعات مهم بینالمللی قرار گرفته است و ترتیبات جدید امنیتی در منطقه رکن ثابت رایزنیهای دیپلماتیک در تهران بوده است، تا جایی که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و جوزپ بورل مسؤول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپایی هم در تهران بر نقش انکارناپذیر ایران در هرگونه نظم منطقهای که بخواهد در غرب آسیا ایجاد شود تاکید کردند.
در همین حال مصطفی الکاظمی، نخستوزیر عراق یک روز پس از سفر به عربستان و ملاقات با محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی اگرچه با دستور کار میانجیگری بین ریاض و تهران به کشورمان سفر کرد اما تاثیر عادیسازی رابطه برخی کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی هم موضوع گفتوگوهای الکاظمی در تهران بود.
در روزهای اخیر منطقه شاهد ترافیکی از رفت و آمدهای دیپلماتیک است که خبر از این میدهد که تحولات و تغییرات سیاسی و امنیتی گستردهای در حال شکلگیری است. سفر محمد بنسلمان به مصر و ترکیه و سفر صهیونیستها به امارات و ترکیه نشان تحولات اخیر است.
در چنین شرایطی رئیسجمهور در نشست خبری مشترک خود با نخستوزیر عراق، ضمن تشکر از الکاظمی برای سفر به ایران، با بیان اینکه در دیدار با مصطفی الکاظمی ارتباط کشورهای منطقه مورد تاکید ۲ طرف بود، گفت: بر این باوریم که گفتوگوی مسؤولان منطقه میتواند مشکلات منطقه را حل کند و حضور بیگانگان نهتنها کمکی به حل مشکلات نمیکند، بلکه مشکلساز است.
وی افزود: همچنین حل مشکل یمن و آتشبس در این کشور و رفع محاصره و گفتوگوی یمنی- یمنی مورد تاکید قرار گرفت که میتواند مساله یمن را حل کند و به رنج مردم یمن که سالها درگیر آن هستند خاتمه دهد.
رئیسی تاکید کرد: بدون تردید ادامه این جنگ را بیحاصل میدانیم و معتقدیم جز رنج مردم حاصلی در این جنگ وجود ندارد و بر این باوریم که آتشبس میتواند گامی در جهت حل مسائل موجود در یمن باشد.
رئیسجمهور در بخش دیگری از این نشست خبری مشترک با اشاره به تلاشهای سالهای گذشته مقامات رژیم صهیونیستی در عادیسازی با برخی کشورهای منطقه، تاکید کرد: تلاش رژیم صهیونیستی برای عادیسازی روابط با کشورهای منطقه به هیچ وجه امنیتساز برای این رژیم نخواهد بود. ما و عراق تاکید داریم که صلح و آرامش در منطقه در پرتو نقشآفرینی همه مسؤولان منطقه است و عادیسازی با رژیم اشغالگر و حضور بیگانگان در منطقه مشکلی را از مردم منطقه حل نخواهد کرد.
دیدگاه تان را بنویسید