بازخوانی دو گزارش از «وطن امروز» و «کیهان»
یارانه جدید چه قدر است؟
دو روزنامه کیهان و وطن امروز در گزارشهایی به موضوع یارانه تازهای که دولت قرار است به مردم تخصیص دهد، پرداختهاند.
گروه سیاست سایت خبرسراسری: چالش نان برای رئیسی می تواند تمام شعار ها و ادبیات معنایی دولت او را تحت تاثیر قرار دهد.رئیسی با حذف ارز دولتی و آزاد کردن قیمت ها دست به ریسک اقتصادی-سیاسی زده است که نتایج دلخواه مردم را به همراه نخواهد داشت.
روزنامه وطن امروز در شماره امروز خود در گزارشی با عنوان «یارانه جدید چقدر است» درباره جزییات جدید پرداخت یارانه ها نوشته است:
قریب به یک هفته از افزایش قیمت کالاهای فرآوریشده از آرد صنعتی میگذرد و در چند روز گذشته شاهد افزایش قیمت اقلامی مانند ماکارونی، نانهای فانتزی و دیگر اقلام آردی در مراکز خرید بودیم. البته وزارت صمت هم به طور رسمی با توجه به افزایش قیمت آرد، قیمتهای جدید کالاهای درگیر با این ماده اولیه را اعلام کرده که نشان از افزایش قیمت آنها دارد. این اتفاق باعث واکنش منفی افکار عمومی شد و به نظر میرسد شایسته بود دولت پیش از سیاست درست اصلاح ارز ترجیحی، یارانه حمایتی نقدی را به مردم پرداخت میکرد. حالا وزرای دولت سیزدهم و معاون اول رئیسجمهور به تشریح نحوه جبران اصلاح ارز ترجیحی پرداختهاند. در ادامه به بررسی سناریوهای مختلف درباره یارانه سوم میپردازیم.
به گزارش «وطنامروز»، بامداد جمعه محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور در گفتوگویی تلویزیونی به تشریح برنامه دولت برای اصلاح ارز ترجیحی پرداخت و اظهار داشت: دولت یک لایحه دوفوریتی برای ساماندهی و جهتبخشی به ارز ترجیحی ارائه کرد که مجلس با فوریت آن مخالفت کرد و به سال ۱۴۰۰ نرسید ولی استفاده از ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی با درخواست دولت و عنایت مقام معظم رهبری تا پایان سال ادامه یافت. وی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت کالاهای اساسی در دنیا هم شرایط را بهگونهای کرده بود که حتی برخی کشورهای اروپایی برای نخستینبار برخی کالاها را سهمیهبندی کردند. معاون اول رئیسجمهور گفت: دولت در این شرایط بر اساس الزامات قانونی و برای جلوگیری از کمبود کالاهای اساسی و همچنین مقابله با قاچاق و صدور این کالاها، جهتدهی به ارز ترجیحی را در دستور کار قرار داد.
وی گفت: سال گذشته 15.6 میلیارد دلار ارز ترجیحی پرداخت شد که برای هر دلار ۲۰ هزار تومان یارانه تخصیص یافت که حاصلضرب این ارقام ۳۱۲ هزار میلیارد تومان میشود.
روزنامه کیهان نیز در شماره امروز خود در گزارشی با عنوان«تدابیر دولت برای ساماندهی یارانه آرد و نان»نوشت:
روش نادرست دولت دوازدهم برای تخصیص ارز ترجیحی جهت واردات همه کالاها از سال 97، کشور را در گردابی قرار داد که هر روز بیش از گذشته در آن فرو میرفت. هر چند دولت دوازدهم بعد از مدت کوتاهی با عوارض اولیه تدبیر خود مواجه شد و تعداد کالاهای مشمول ارز 4200 تومانی را یکی یکی کاهش داد، اما نتایج آن تدبیر همچنان گریبان اقتصاد ما را گرفته و هر روز هم گلوی اقتصاد را بیشتر فشار میدهد تا جایی که دولت دیگر توان پرداخت سالانه میلیاردها دلار ارز ترجیحی که بخش بزرگی از آن به جیب واسطهها میرود را ندارد.
ضمن اینکه پرداخت ارز ترجیحی باعث افزایش تورم هم شده است. رجانیوز درهمین رابطه نوشت: «منتقدان میگویند ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث کنترل تورم کالاهای مورد نظر بوده است. این درحالی است که بررسی طبق یک بازه زمانی نشان میدهد کالاهای مشمول ارز ترجیحی ۵۳ درصد تورم را تجربه کردهاند و کالاهایی که مشمول ارز ترجیحی نشدند ۸۰ درصد تورم داشتهاند. تفاوت تنها ۲۷ درصدی با این وجود بود که در همین بازه ۱۴ میلیارد دلار هزینه شده است! همچنین ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث شده یارانه بیشتری به مصرفکننده دهک بالاتر تعلق بگیرد. طبق محاسبات، دهک دهم جامعه که دهک مرفه و پولدار جامعه هستند چهار برابر دهک اول و فقیر کشور از این یارانه استفاده کردهاند.»
افزایش چشمگیر قاچاق
از سوی دیگر به گفته وزیر اقتصاد، «روزانه بیش از هزار میلیارد تومان یارانه کالاهای اساسی به جیب مردم ایران نمیرود، بلکه به جیب واردکنندگان میرود و بخش زیادی از محصولات به شکل قاچاق از کشور خارج
میشود».
خاندوزی با بیان اینکه «در دو هفته ابتدایی امسال ۲۵۰ درصد افزایش مصرف آرد داشتیم که نشاندهنده رانت و قاچاق آرد از کشور است»، گفت: «بخش زیادی از یارانه کالاهای اساسی به جیب همسایگان میرود و در سال گذشته ۳۳ درصد ارزش وزنی واردات کالاهای اساسی داشتیم که نشاندهنده قاچاق آن به خارج است چون مصرف مردم اینقدر افزایش نیافته است».
محمد قربانی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی هم با بیان اینکه بر اساس ارقام موجود، هم اکنون تقریباً 250 هزار تن قاچاق آرد انجام میشود، گفت: بر اساس گزارش نیروی انتظامی، قاچاق آرد در سال 1400 نسبت به 1399 رشد 200 درصدی داشته است.
دیدگاه تان را بنویسید